Gratis verzending vanaf €20,-

Milieubewust leven | 13 supersimpele tips

Milieubewust leven | 13 simpele tips om direct toe te passen

Mensen denken weleens dat milieubewust leven een grote uitdaging is. Welnee, duurzamer leven is een stuk eenvoudiger dan je denkt. Wij delen 13 supersimpele tips voor milieubewust leven die je vandaag nog kunt toepassen.

Milieubewust leven is zo lastig nog niet!

Steeds meer mensen zetten de stap naar milieubewust leven. En dat om verschillende redenen. De belangrijkste reden is voor veel mensen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Een andere reden kan zijn dat je dierenleed wilt voorkomen. Of misschien wil je gewoon jouw steentje bijdragen aan een fijne leefomgeving voor je kinderen of kleinkinderen. Maar dan natuurlijk wel op een haalbare manier!

Tegelijkertijd heeft milieubewust leven onterecht een geitenwollensokkenimago. Mensen denken dat ze plotseling voor al hun inkopen naar muffe speciaalzaken moeten, waar ze ook nog eens drie keer zoveel moeten afrekenen als bij andere winkels. Of ze zijn bang hun hele leven te moeten omgooien. Niets is minder waar! Gelukkig hoeft duurzamer leven niet een totale ommezwaai van je levensstijl te betekenen.

Er zijn genoeg kleine stappen te bedenken. Zelfs stappen die jij vandaag nog kunt zetten! Dit zijn 13 simpele tips voor milieubewust leven waarmee je met weinig moeite jouw steentje kunt bijdragen. Je hoeft ze niet allemaal door te voeren. Kies vooral de tips uit die voor jou goed voelen.

1. Zet de verwarming 1 graad lager

Yes, zo simpel kan het zijn. Trek een extra dikke trui aan en kijk eens of je de verwarming structureel 1 graadje kunt terugdraaien. Scheelt onnodig energieverbruik. En het kan je ook nog eens een kleine meevaller op je energierekening opleveren.

2. Schaf een bamboe tandenborstel aan

Plastic minderen is een belangrijke stap voor milieubewuster leven. Maar hoe pak je dat aan? Laten we beginnen met een supersimpele stap: vervang je plastic tandenborstel door een bamboe exemplaar. Ziet er mooi uit, poetst net zo fijn én scheelt plastic.

3. Laat het licht niet onnodig branden

Ongemerkt laat je misschien weleens onnodig het licht branden. Bijvoorbeeld het licht in de gang als je in de woonkamer zit. Daar bewust op letten kan je op termijn veel geld én energie besparen. En het mooie is: zonder al die lichten aan is het ook nog vaak een stuk gezelliger in huis.

Wil je voor écht gezellig gaan? Dan is een kaars aansteken ook een goede optie. Heb je misschien zelfs helemaal geen licht meer nodig! In onze webshop vindt je sojawas-kaarsen van verschillende merken. Die zijn nog een stukje duurzamer dan echte kaarsen, omdat ze zijn gemaakt van biologisch afbreekbaar en hernieuwbaar materiaal (namelijk sojabonen).

4. Verander de screensaver op je computer

Typisch zo’n tip waar je waarschijnlijk niet zomaar aan denkt, maar die toch weer energie kan schelen. Pas de screensaver op je computer aan. Kies niet voor een opvallend licht beeld, maar voor een zwarte screensaver. Scheelt weer wat energie!

5. Gebruik herbruikbare boodschappentasjes

Plastic tasjes zijn helemaal niet zo handig om boodschappen in te doen. Ze gaan snel kapot, kunnen weinig gewicht houden en zijn ook nog eens niet bepaald duurzaam. Wil je vandaag iets doen om milieubewust te leven? Dan is herbruikbare boodschappentasjes kopen een goede optie. Ze zijn gemaakt van duurzaam materiaal, zijn lekker stevig en schelen op termijn een hoop plastic.

6. Scheid je afval (in een bio-plastic afvalzak)

Deze tip ben je vast eerder tegengekomen: afval scheiden is een goed idee! Door onder meer plastic, GFT-afval en restafval apart te verzamelen, kan je afval veel beter gerecycled worden. Daarvoor hoef je trouwens echt niet drie verschillende prullenbakken neer te zetten. Er zijn tegenwoordig genoeg (stijlvolle!) opties voor prullenbakken met meerdere bakken.

Wil je het nóg duurzamer aanpakken? Koop dan ook meteen eco-vriendelijke vuilniszakken voor je prullenbak. Deze eco-vuilniszakken zijn gemaakt van 100% recyclebaar plastic en van 80% plantaardig materiaal. Werkt hetzelfde als gewone vuilniszakken, maar is een stuk milieuvriendelijker.

7.  Haal stekkers uit het stopcontact

Nee niet alle stekkers natuurlijk. Het is wel zo fijn als je koelkast en vriezer nog werken. Maar de stekkers die onnodig in het stopcontact zitten, kun je er wel uit halen. Bijvoorbeeld de oplader van je telefoon die inmiddels al lang en hoog en breed een volle batterij heeft. Hetzelfde geldt voor je laptop. Die kan prima een tijdje zonder stroom!

Ook scheelt het om apparaten niet op stand-by, maar volledig uit te zetten. Ook apparaten die op stand-by staan, verbruiken namelijk nog energie.

8. Probeer eens een shampoo bar

Shampoo in vaste vorm? Misschien heb je geen idee wat je je daarbij moet voorstellen. Maar een leuke optie om eens te proberen is het zeker.

Een shampoo bar is een blokje shampoo dat je tussen je handen wrijft. Vervolgens wrijf je met je handen tegen elkaar, waardoor er schuim ontstaat. Vervolgens ga je met je handen door je haren, net zoals bij vloeibare shampoo dus. Maakt net zo goed schoon als de shampoo uit plastic flessen, maar is een stuk duurzamer.

9. Investeer in handige bakjes

Je hebt vast weleens restjes eten over. Zonde om die weg te gooien! Daarom zijn goede diepvriesbakjes ideaal om aan te schaffen. Zo kun je eten altijd eenvoudig bewaren in de koelkast en diepvries. Boterhamzakjes kunnen natuurlijk ook, maar zijn niet echt duurzaam. Bakjes kun je eenvoudig afspoelen en eindeloos hergebruiken. Heel duurzaam dus!

10. Gebruik biologisch afbreekbaar schoonmaakmiddel

Klinkt als iets wat je bij een typische geitenwollensokkenwinkel moet kopen? Is het zeker niet. Ook in de supermarkt kun je vaak wel schoonmaakmiddel vinden dat biologisch afbreekbaar is of in een afbreekbare verpakking zit. Neem eens uitgebreid de tijd om de producten in het schoonmaakschap in de supermarkt te bekijken. Misschien is er ook voor jouw producten een goed alternatief.

11. Koop wasbare wattenschijfjes

Je gezicht reinigen kost vaak wel een paar watjes. Wist je dat dat ook duurzamer kan? Met wasbare wattenschijfjes! Dat scheelt je heel wat verpakkingen wattenschijfjes kopen, je doet er eindeloos mee en ze zijn goed voor het milieu (volledig plasticvrij en gemaakt van duurzame bamboevezels en katoen).

12. Kies voor natuurlijke badproducten

Niet alleen voor schoonmaakmiddel, maar ook voor veel badkamerproducten bestaat een duurzaam alternatief. Naïf is bijvoorbeeld een mooi en duurzaam merk met verzorgingsproducten. Veganistisch, milieuvriendelijk en zonder schadelijke stoffen voor je lijf. In onze webshop vind je meerdere producten van dit fijne merk en andere merken, die het proberen waard zijn.

13. Gebruik vaste zeep

Veel mensen gebruiken plastic flessen met vloeibare zeep. Maar vaste zeep is eigenlijk een stuk beter voor het milieu (net als met shampoo). En een zeepblok ziet er vaak ook nog eens heel leuk uit in een mooi zeepbakje. Kijk eens of het voor jou iets is om je zeepfles te vervangen door een ouderwets zeepblokje. Wie weet wil je daarna niet meer anders.

Milieubewust leven, maar dan haalbaar gemaakt!

Zoals je ziet, zijn er heel veel kleine stappen die je vandaag nog kunt zetten om duurzamer te leven. Natuurlijk hoef je niet elke stap te zetten. We dagen je graag uit om uit dit lijstje om als eerste start 3 of meer tips te kiezen die jouw wel wat lijken. Kun jij mooi vandaag nog met milieubewust leven aan de slag gaan, op een manier die hartstikke haalbaar is!

Meer lezen over duurzamer leven? Op de website Milieu Centraal vind je nogal wat tips om je levensstijl te verduurzamen.

Ben je benieuwd welke duurzame producten milieubewust leven voor jou een stuk eenvoudiger maken? Kijk gerust rond in onze webshop. Kiesduurzamer.nl maakt duurzaam leven leuk, makkelijk én betaalbaar.

 

 

Terug naar blogs
De waardering van www.kiesduurzamer.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.9/10 gebaseerd op 14 reviews.