Gratis verzending vanaf € 30,- & retourtermijn van 60 dagen

Aroma diffuser

Wat is etherische olie en hoe gebruik je het?

Etherische oliën worden steeds populairder. Misschien heb je ze weleens zien staan bij iemand thuis of in een schoonheidssalon of yogastudio. Eén ding is zeker: heerlijk ruiken deze oliën sowieso. Maar wist je dat etherische oliën meer doen dan dat? Ze staan bekend om hun krachtige werking. Zo kunnen ze stress verminderen en helpen ze je om makkelijker te ademen. En dat is nog niet alles. Wat is etherische olie precies? Hoe gebruik je het? En welke oliën zijn er? Dat lees je in dit artikel.

Wat is etherische olie?

Maar wat is etherische olie dan precies? Etherische olie (ook wel: essentiële olie) is een vluchtige olie gemaakt van geconcentreerde plantenextracten of extracten van bloemen of kruiden. Elk extract heeft zijn eigen geur en werking. Etherische olie wordt bijvoorbeeld gewonnen uit de bladeren, het zaad of de bloesem van de plant. De olie heeft een krachtige geur, die je in het bijzonder ruikt als je de olie verdampt. De olie heeft dan een krachtige werking voor de lichaam en geest.

Meestal wordt etherische olie gewonnen uit planten via stoomdestillatie. Daarbij wordt stoom geleid door de plantdelen waarin het extract zit. De warmte van de stoom zorgt ervoor dat een damp resteert die ook de olie bevat. Vervolgens wordt de stoom afgekoeld, zodat de damp verandert in water en olie. De olie wordt dan van het water gescheiden, zodat etherische olie overblijft.

Waarvoor gebruik je etherische olie?

Elke olie heeft een geheel eigen geur en ook een eigen werking. Met elke olie kun je dus verschillende effecten bereiken. Vooral staat etherische olie bekend om zijn stress verlagende werking. Ook zijn er meerdere oliën die helpen om makkelijker adem te halen. Dat is bijvoorbeeld fijn als je verkouden bent of als je in een ruimte zit waar weinig frisse lucht is.

Als je je verdiept in etherische oliën, zal je al snel ontdekken dat er veel verschillende oliën zijn, die ieder hun eigen effecten hebben. In het bijzonder wordt de olie vaak gebruikt voor het volgende:

 • rustgevende en stress verlagende werking
 • beter luchtklimaat
 • verbetering van de ademhaling
 • verlichting van verkoudheidsklachten
 • verjagen van insecten (bijvoorbeeld met citroengeur)

Etherische olie kun je op allerlei momenten gebruiken. Bijvoorbeeld voordat je gaat slapen, terwijl je aan het werk bent of tijdens de yoga of meditatie om dit nog meer ontspannend te maken. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Hoe gebruik je het?

Nu je antwoord hebt op de vraag ‘Wat is etherische olie?’, wil je vast ook weten hoe je de olie kunt gebruiken. Elke olie heeft zijn eigen werking, zoals je hierboven al kon lezen. Die werking kun je ervaren door de oliën te gebruiken. En dat kan op verschillende manieren.

wat is etherische olieVerstuiven met een aroma diffuser

Vaak gebruik je een etherische olie in combinatie met een aroma diffuser, zoals deze ‘Oriëntal’ diffuser. Dat is een handig apparaat dat speciaal bedoeld is om de geur van etherische olie in de ruimte te verspreiden. Je druppelt zo’n 5-10 druppels in de aroma-diffuser en voegt daar water aan toe. Daarna doet de diffuser zijn werk. Hij vernevelt het water en de olie, waarbij de diffuser vochtige lucht en de geur van de etherische olie verspreidt.

Een aromadiffuser heeft een dubbele werking:

 1. Aan de ene kant maakt zo’n diffuser de lucht vochtiger. Dat zorgt voor een beter en gezonder luchtklimaat, waardoor je makkelijker kunt ademen.
 2. Aan de andere kant heeft de diffuser een therapeutische werking. Zo heeft de aroma diffuser met etherische olie een stress verlagende werking en kan het symptomen van griep en verkoudheid verminderen.

Geen zorgen: de olie is niet schadelijk voor dieren of planten. Integendeel, de luchtvochtigheid die de aroma diffuser verspreidt, is juist goed voor planten. Veel planten doen het namelijk een stuk beter in een ruimte met wat vochtige lucht.

Andere manieren om etherische olie te gebruiken

Je hoeft niet per se een aroma diffuser in huis te hebben om de etherische olie te gebruiken. Er zijn nog meer toepassingen mogelijk.

Deze bijvoorbeeld:

 • Etherische olie kan ook heel fijn zijn voor de huid. Bijvoorbeeld als je de olie inmasseert. Het beste kun je de olie mengen met plantaardige olie, zoals amandelolie of macademia-olie. Ga uit van 5 druppels etherische olie gemengd met 10 ml plantaardige olie.
 • In bad. De olie lost niet op in water, waardoor het zich goed kan verspreiden over je bad. Meng het bijvoorbeeld met badschuim of amandelolie. Dan ben jij verzekerd van een heerlijke geur in bad, een therapeutische werking en positief effect op je huid.

Welke oliën zijn er?

Etherische oliën bestaan er in nogal wat soorten. Ze verschillen qua werking, gebruik en geur. Een paar bekende soorten etherische olie zijn deze:

 • Lavendel
 • Citroen
 • Sinaasappel
 • Eucalyptus
 • Rozemarijn
 • Tea tree
 • Pepermunt
 • Kruidnagel
 • Bergamot
 • Kaneel
 • Frankincense
 • Citroengras

We snappen ook dat een keuze maken nog best lastig is met zo veel verschillende etherische oliën. Daarom verkopen we bij Kiesduurzamer.nl een set met de 14 meest populaire etherische oliën. Daarin krijg je van 14 oliën ieder een klein flesje van 10 ml. Van pepermunt tot jasmijn en van lavendel tot rozemarijn. Zo kun je de verschillende oliën zelf testen en kun je jouw eigen favoriet ontdekken.

Koop etherische olie via Kiesduurzamer.nl

Ben jij ook benieuwd nu je het antwoord weet op de vraag ‘Wat is etherische olie?’? Wil jij ook profiteren van de effecten van etherische olie? Of wil je gewoon eens ervaren hoe de olie voor jou werkt?

Gun jezelf de kans om van deze mooie producten te profiteren. We verkopen bij Kiesduurzamer.nl zowel stijlvolle aromadiffusers als een mooie set met etherische oliën.

Terug naar blogs
De waardering van www.kiesduurzamer.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.9/10 gebaseerd op 19 reviews.