Gratis verzending bij bestellingen vanaf €30,- & 60 dagen retourtermijn

duurzaam huishouden tips

Een duurzaam huishouden | Zo pak je dat aan! (7 tips)

Duurzaamheid wordt voor veel mensen steeds belangrijker. Steeds meer mensen willen op hun manier een steentje bijdragen aan een beter milieu. Maar waar moet je beginnen met alle opties die er zijn? Het huishouden! Een kleine aanpassing kan al een groot verschil maken. Wij delen 7 supersimpele tips voor een duurzaam huishouden.

Duurzaam huishouden? Dat hoeft niet moeilijk te zijn!

Je eigen sokken breien? Boodschappen doen in speciale winkels? Nee hoor, dat is echt niet per se nodig om duurzamer te leven. Je kunt een duurzaam huishouden juist op jouw manier aanpakken. Met stappen die voor jou haalbaar zijn. Wij delen 7 tips met je ter inspiratie. Kies vooral de tips uit die voor jou goed voelen. Elk beetje helpt!

1. Scheid je afval

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen voor het milieu is je afval scheiden. Als je bijvoorbeeld restafval scheidt van plastic en GFT-afval, is je afval beter recyclebaar. Dat terwijl het je nauwelijks extra tijd kost. Een goede tip is daarbij om een pedaalemmer met meerdere aparte bakken te kopen. Dan hoef je niet verschillende prullenbakken neer te zetten om toch netjes alles te scheiden.

Extra tip: wil je het nóg duurzamer aanpakken? Kies dan voor eco-vriendelijke vuilniszakken. Die zijn gemaakt van 100% recyclebaar materiaal en zijn gemaakt van grotendeels plantaardig materiaal. Daarmee is dus niet alleen je afval, maar ook de zak eromheen beter te recyclen. Voor GFT-afval zijn deze composteerbare afvalzakken een goed idee. Die zakken zijn volledig biologisch afbreekbaar en kunnen dus samen met het afval 100% afgebroken worden.

2. Gebruik geen wasmiddel, maar een wasei

Een wasei? Ja, het bestaat! In zo’n ei zitten twee soorten minerale pallets die in de was (natuurlijk) reinigend schuim produceren. Je was wordt er dus net zo schoon van als van wasmiddel. Maar het voordeel is dat een wasei – ook wel een EcoEgg genoemd – een veel duurzamer product is dan wasmiddel of waspoeder. Het scheelt je heel wat flessen wasmiddel en zo’n EcoEgg is ook nog eens vrij van agressieve chemicaliën.

Nog een voordeel: je kunt er een hoop geld mee besparen. Zo’n ei gaat namelijk tot wel 720 wasbeurten mee. Ook is de EcoEgg hypoallergeen. Extra fijn voor de gevoelige huid dus!

3. Bespaar op je energie

Ook energie besparen is een goede stap voor een duurzamer huishouden (en voor een volle portemonnee). En dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Een paar simpele manieren om minder energie te verbruiken:

  • Zet de verwarming één graad lager in de winter.
  • Haal je oplader uit het stopcontact zodra je laptop, telefoon, etc. is opgeladen.
  • Zet apparaten volledig uit in plaats van op stand-by.
  • Probeer lichten uit te doen zodra je een kamer verlaat.
  • Hang je was zo nu en dan buiten op het droogrek in plaats van de droger te gebruiken.

duurzaam huishouden tips

4. Gebruik de juiste dosering schoonmaakmiddel

Van schoonmaakmiddel heb je vaak minder nodig dan je denkt. Check eens de verpakking om te zien wat de juiste dosering is. Misschien kun je daar wel wat minder van gebruiken. Dat kan je veel chemisch spul en geld besparen. Ook een optie is om biologische schoonmaakmiddelen te gebruiken. Dat is vaak gewoon bij de supermarkt te vinden! Biologisch schoonmaakmiddel bevat minder schadelijke stoffen en zit vaak ook in verpakkingen die beter recyclebaar zijn.

Een andere duurzame optie zijn deze speciale microvezeldoeken met een heel hoge vezeldichtheid. Door de speciale structuur heb je bij deze doeken geen schoonmaakmiddel nodig. Alleen een beetje water is al genoeg om schoon te maken! En je kunt ze ook tot wel 300 keer opnieuw gebruiken.

5. Maak een  boodschappenlijstje

Voor een duurzamer huishouden kun je ook extra letten op je boodschappen. Daar is misschien nog winst te behalen. Een handige stap is bijvoorbeeld om boodschappen te doen met een lijstje. Zo voorkom je dat je meer koopt dan je kunt gebruiken. Dat scheelt een hoop afval en voorkomt voedselverspilling.

6. Probeer water te besparen

Naast je energieverbruik, kun je soms ook flink besparen op je waterverbruik. Dat scheelt in de portemonnee, maar scheelt ook voor het milieu. Met een paar simpele aanpassingen kun je al veel effect bereiken. Douche bijvoorbeeld 1 minuut korter of wacht met het aanzetten van de vaatwasser totdat die helemaal gevuld is. Kost je nauwelijks extra moeite, maar is toch een mooie bijdrage voor het milieu.

7. Vervang kaarsen door soja-kaarsen

Een laatste kleine tip voor een duurzaam huishouden: kijk eens of soja-kaarsen iets voor jou zijn. Nee hoor, soja-kaarsen hebben totaal geen geitenwollensokkenimago. Ze doen het net zo goed als echte kaarsen en ruiken net zo lekker. Sterker nog, soja-kaarsen branden zelfs iets langer dan kaarsen van paraffine. En ze zijn ook nog eens beter voor het milieu! Sojawas is namelijk volledig biologisch afbreekbaar en bij het verbranden van sojawas komt ook nog eens minder roet vrij. Een piepkleine aanpassing met een mooi effect dus!

» Lees hier meer over soja-kaarsen.

Ook een duurzaam huishouden?

Ben je benieuwd welke stappen jij kunt zetten voor een duurzaam huishouden? Op Kiesduurzamer.nl vind je allerlei producten waarmee je jouw huishouden op een supersimpele manier kunt verduurzamen. Bekijk ons assortiment! Van duurzame verzorgingsproducten tot duurzame producten voor de was. Zo kun je al met een piepkleine aanpassing een steentje bijdragen aan een beter milieu.

Terug naar blogs
De waardering van www.kiesduurzamer.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 20 reviews.