Gratis verzending vanaf € 30,- & retourtermijn van 60 dagen

Duurzamer op vakantie

Wist je dat een vakantie stiekem een behoorlijke CO2 voetafdruk achter kan laten? Daarmee wil ik niet zeggen dat je niet op vakantie moet gaan. En ik wil ook niet zeggen dat je moet gaan liften naar een eco boerderij in Zuid-Limburg om daar de hele dag vrijwilligerswerk te gaan doen. Maar, door een kleine beetje op te letten kun je tijdens je vakantie met minder schuldgevoel die spareribs bestellen ;-). Hieronder vind je een aantal tips voor een duurzame vakantie.

Kies voor een trein of de bus

Het is natuurlijk een vrij open deur om te stellen dat een vliegvakantie niet per se goed is voor het milieu (een retourtje Nice geeft meer CO2-uitstoot dan een jaar lang vlees eten). Je kunt dus beter een busreis boeken (goedkoop, maar flink afzien) of kiezen voor een reis per trein. De belangrijkste tip daarbij: check welke prijzen worden gehanteerd bij bijvoorbeeld de NMBS of de Deutsche Bahn, want die kunnen nog wel eens goedkoper zijn. Ik ben ook fan van treinreiswinkel.nl, die hebben diverse pakketten waarbij zij al hebben gekeken naar de beste combinatie.

Neem kleine voorraden mee

Het is natuurlijk niet super sexy om een zak piepers mee te nemen op vakantie (en dat is ook een beetje zwaar als je de eerste tip volgt). Maar, het is wel fijn om kleine voorraden eten mee te nemen. Denk aan rijst of pasta voor één maaltijd, een paar bouillonblokjes, genoeg koffie voor een week of een andere “pack” uit een grootverpakking. Dat scheelt je op vakantie weer allerlei kleine verpakkingen kopen of teveel aan eten moeten weggooien.

Het is trouwens ook fijn om een kleine hoeveelheid tandpasta of mondwater in tablet vorm mee te nemen.

Stop plastic (doggy) bakjes in je tas

Op de één of andere manier is zo’n 80% van de restaurants (maar dat is mijn eigen schatting) nog steeds van mening dat ze je een enorme overload aan eten moeten serveren. Je hebt er al voor betaald, dus wat houd je tegen om de restjes mee te nemen?

Minimaliseer je gasgebruik

Vooropgesteld dat deze tip alleen iets toevoegt wanneer je van kamperen houdt: kijk naar een camping met een kookgelegenheid. Het is een stuk beter om in zo’n semi-vaste keuken een maaltijd te koken dan op een camping gasinstallatie. Je kunt ook kiezen voor eten waar je minder gas voor nodig hebt (pastasalade of wraps), want zo’n gasbus is natuurlijk super inefficiënt.

Wil je graag thee of koffie zetten op de camping? Overweeg dan een waterkoker of een reisdompelaar waarmee je precies één glas verwarmt.

Denk aan een dopper of waterfles

Je kunt op vakantie niet altijd het kraanwater drinken. Maar, je kunt er wel voor kiezen om alleen grootverpakkingen drinkwater (met statiegeld) te kopen en dat zelf in een kleiner flesje te doen.

Huur de spullen die je alleen op vakantie nodig hebt

Er zijn allerlei mogelijkheden om spullen die je maar eenmalig gebruikt te huren. Denk aan uitleenplatform als Peerby, maar ook bedrijven als de Vrijbuiter bieden een huuroptie.

Geniet!

Natuurlijk is een vakantie niet 100% duurzaam, maar dat hoeft ook niet. Maak je daar dan ook niet te druk om: als maar de helft van de mensen jouw voorbeeld zou volgen, dan zouden we al een heel eind zijn.

 

Terug naar blogs
De waardering van www.kiesduurzamer.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.9/10 gebaseerd op 19 reviews.